• Voornaam:   
  • Familienaam:   

Genealogie familie Huijbrechts, Huijbregts of Huybregts

afkomstig uit Arendonk België en Reusel

Artikelen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 148» Volgende»

Hoe Broeckx aan d’n Bockerijder kwam en er ook weer weg moest



Memorie van Successie van Peter Huijbregts

Hoe Broeckx aan d’n Bockerijder kwam en er ook weer weg moest

 
In september/oktober 1915 werden geveild de boerderij en inboedel van Gregorius Broeckx gelegen op Dun te Esbeek. Later zou de boerderij ‘In den Bockenreyder’ gaan heten. Koper van de boerderij was Verzekeringsmaatschappij De Utrecht die in die jaren daar alles kocht wat voor de voeten kwam met als doel een groot aaneengesloten landgoed te vormen.
Maar waarom verkocht Broeckx de boerderij –zijn zonen boerden immers ook- en hoe was hij daar terecht gekomen?
Gregorius (uit Turnhout) trouwde begin januari 1868 in Mol met Antonetta Huijbregts. Die was geboren in Hooge Mierde (vader Hubertus Huijbregts, moeder Cornelia Havermans) maar woonde blijkens de trouwakte in Mol,. Vader was daar na het overlijden van moeder Cornelia heen getrokken. Hij zou in België nog verschillende keren verhuizen om uiteindelijk te overlijden in Antwerpen. Nog hetzelfde jaar werd in Mol uit het huwelijk Broeckx/Huijbregts een dochter geboren: Anna Maria Broeckx. (Zie geboorteakte in bijlage)
Het gezinnetje verhuisde een jaar later naar haar geboortestreek. Daar woonde nog wel wat familie, onder meer een broer en een zus, maar daar had de familie ook nog een grote boerderij. Hubertus Huijbregts had toen hij naar België vertrok de boerderij op Dun – inderdaad de latere ‘Bok’- in eigendom gehouden. Het is bijna zeker dat Gregorius en Antonetta in 1869 op die ouderlijke boerderij gingen wonen. Dat mocht niet lang duren want zij overleed in maart 1874. Anna Maria was toen hun enige (levende) kind.

In die tijd werd er snel hertrouwd. Gregorius huwde 11 maanden later met Petronella Vingerhoets. Weer een jaar later werd de erfenis van het echtpaar Huijbregts/Havermans gedeeld. Gregorius en zijn dochter Anna Maria kregen de boerderij. Maar omdat hij maar voor een klein deel erfgenaam was kostte hem dat toch nog 4988 gulden. De boerderij was overigens in het bezit van Huijbregts gekomen uit de nalatenschap van Michiel Havermans. De boerderij – dus inclusief het deel van zijn dochter- was getaxeerd op 6840 gulden. De totale erfenis bedroep 13000 gulden, wat voor die tijd een kapitaal was.

Gregorius en Petronella kregen zes kinderen. Waarschijnlijk had hij er nog langer willen wonen dan tot 1915. Dat lukte niet omdat er opnieuw een ingewikkelde erfdeling moest plaatsvinden. Het ‘voorkind’ Anna Maria overleed in 1905, Petronella in 1910 en zoon Antonius in 1915. Anna Maria was inmiddels getrouwd met Esbekenaar Cornelis Lambregts met wie zij vier kinderen had. Lambregts wilde dat er gedeeld werd en kreeg de rechtbank in Den Bosch mee. Die beval op 15 september 1915 de openbare veiling. Bij de inzet bood zoon Adrianus Broeckx het hoogst maar bij de finale verkoop ging De Utrecht er met de buit vandoor. Het moet voor Gregorius een grote klap zijn geweest, een jaar later overleed hij.
 
Ton de Jong
December 2018

Eigenaar/BronTon de Jong
Verbonden metGregorius Broeckx

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 148» Volgende»





Contact

  • Contact
  • Uw naam
  • Alle informatie die u wilt toevoegen

Bericht Webmaster

Indien deze website te groot of te klein is in uw brouwser gebruikt u de Ctrl toets in combinatie met de + of - op uw toetsenbord