• Voornaam:   
  • Familienaam:   

Genealogie familie Huijbrechts, Huijbregts of Huybregts

afkomstig uit Arendonk België en Reusel

Artikelen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 148» Volgende»

Fons Disch echtgenoot van Catharina Huijbreghs



Memorie van Successie van Peter Huijbregts

Fons Disch

Fons Disch wordt geboren in Heemstede (1918), waar hij naar het Gymnasium gaat. Na de Middelbare school volgt hij een Handelsopleiding.
Tijdens zijn militaire diensttijd is 1946, begint hij met radioziekenprogramma's in militaire hospitalen.
Vanaf 1949 presenteert Fons, samen met majoor J.Ch. van der Putten, een radio-grammofoonplaten-verzoekprogramma voor de militairen, onder de naam "Vliegende Schijven".
Als dit programma ophoudt te bestaan, doet hij een vergeefse poging om bij de Wereldomroep te komen.
Herman Fikkert doet een goed woordje voor Disch bij het KRO-bestuur en dat opent voor hem de weg om te beginnen bij KRO's Schoolradio.
Nadat hij in zijn schoolradio-periode al regelmatig, als invaller, de omroepcel heeft mogen betreden, volgt in mei 1951 zijn vaste aanstelling als "omroeper der KRO". Dat blijft hij gedurende de gehele jaren vijftig periode.
Het is de tijd van de grote radioshows, zoals: AVRO's Bonte Trein, VARA's Show Boat, NCRV's Steravond en natuurlijk het onvergetelijke Negen Heit de Klok van de KRO. Van de in totaal 222 Klokken die de KRO heeft uitgezonden (de laatste op 5 juni 1954), heeft Fons er heel wat gepresenteerd.
Het is ook de tijd van de Aktieprogramma's voor goede doelen.
Bedenker en organisator A.M. Bergers, maakt voor de KRO de SUS-acties, een inzamelingsprogramma voor Katholieke-Maatschappelijke activiteiten. Fons Disch is daarbij een van de presentatoren.
En natuurlijjk maken alle omroepen, dus ook de KRO, "Spelletjesprogramma's". Kees Schilperoord is de leider van dit gezelligheidsvermaak. Maar Fons is ook in die categorie een van de topmedewerkers bij zijn omroep, vaak samen met Joop Reinboud. Hij leidt bijvoorbeeld met veel succes (als onderdeel van het 2 uur durende programma Carousel) het spelletje "Adres onbekend" waarin luisteraars oude bekenden kunnen oproepen die ze uit het oog hebben verloren.
Aan het slot van zijn omroeploopbaan is Disch van 1973 tot 1978 bestuurslid van de KRO.

FONS DISCH:

"IK PRAAT DE MENSEN NOOIT NAAR DE MOND".

Dinsdag- en vrijdagmiddag tussen vier en vijf. "Spreekuur" van de KRO, respectievelijk gepresenteerd door Jacques van Kollenburg en Fons Disch. Jacques neemt de schrijvers, musici, acteurs, cabaretiers en sportlieden voor zijn rekening; Fons de politici en de wetenschappers. Velen hebben dan al geluisterd naar "Adres onbekend", een programma waarin luisteraars met hulp van de KRO in de gelegenheid worden gesteld een speurtocht te ondernemen naar vrienden, kennissen of collega's die zij jaren geleden uit het oog zijn verloren. Spannende, soms ontroerende uitzendingen, waarin de gezochte doorgaans snel wordt gevonden. Negentig procent tijdens de uitzending, weet Fons Disch te vertellen. Van de resterende tien procent lukt acht procent in de follow up. Fons Disch is een vriendelijke, gezette man met grijs haar en een wat ingehouden stem. Hij is volbloed radioman.

"Ik heb vijf keer meegewerkt aan een tv-programma. Leuke ervaring, maar niet van mijn beroep. Radio boeit mij heel veel meer. Het laat veel over aan de fantasie van de luisteraar", aldus Fons. Wat steeds veel opvalt in zijn presentatie is de vakkundige vraagtechniek - niet tevreden met een half, onduidelijk of ontwijkend antwoord, maar nooit grof of minachtend - en zijn kennis van het onderwerp. Zoals ook Koos Postema iedereen bereid vindt aan zijn uitzendingen mee te werken, zo behoeft ook Fons Disch nimmer te bedelen om een interview. Gezaghebbende lieden die vooral het belang van dit programma zien, vrezen de onmiddellijke confrontatie met vragen van luisteraars niet. Zij hebben trouwens een uitwijkmogelijkheid. Waar een direct antwoord vervelende gevolgen kan hebben of berust op onvoldoende kennis van een bepaalde zaak wordt een brief gestuurd. De confrontatie met de luisteraar, in het vooruitzicht gesteld, de Nederlander die stukloopt op bureaucratie en nimmer in de gelegenheid is zijn probleem aan de autoriteit voor te leggen, is de grote waarde van "Spreekuur". Wie opbelt naar de studio krijgt nooit de gast zelf aan het toestel teneinde overbodig gepraat te voorkomen. Wie iets wil weten moet zijn vraag kort en bondig formuleren.

Alle gasten zijn gekozen omdat ze op dat moment in actuele zaken een rol spelen. In een korte inleiding krijgen de luisteraars te horen wat de gast voor opleiding heeft, hoe zijn loopbaan is verlopen en welke publicaties hij op zijn naam heeft staan. Op het moment dat Fons Disch het onderwerp zelf ter discussie stelt, beginnen de telefoons te rinkelen. De frequentie van het aantal vragen is uiteraard afhankelijk van het onderwerp. Het aantal heeft inmiddels geleerd dat "Spreekuur" het best beluisterde radioprogramma is.

Fons, vijfenvijftig jaar, waarvan vijfentwintig jaar bij de radio in allerlei mogelijke functies, presenteert "Spreekuur" voor het vierde jaar. "Ik doe het nog steeds met het grootste plezier en dat geldt ook voor mijn collega Jacques van Kollenburg". Hij leest een indrukwek- kende lijst van mensen die in zijn geprogramma hebben "gestaan". Wil je beslagen ten ijs komen, dan vereist zo'n programma veel voorbereiding. Als je de materie niet kent, dan merkt de gast dat terstond. Gelukkig beschikken wij over een uitstekende documentatie, die mij in staat stelt mij volledig te informeren. Wanneer het publicisten betreft, dan moet je een paar van hun boeken hebben doorgelopen. Handig is ook te beschikken over citaten van uitspraken die zij tien jaar geleden hebben gedaan. Dan hoor je wel eens: "Heb ik dat werkelijk gezegd?".

Aan de komst naar de studio gaat een gesprek vooraf, het is Bert de Winter die de gasten opzoekt, afspraken maakt - wat vaak erg moeilijk is - en informaties inwint over leven en werken van de betrokkene. Fons Disch: "Ik praat de mensen nooit naar de mond. Maar ik belet hen ook niet te zeggen wat ze zeggen willen. Een uur voor de uitzending komt de gast in de studio. We praten de vragen even door en dan gebeurt het wel eens dat zo iemand zegt: "Als u nou dat vraagt, dan kan ik dat ook nog zeggen". Vaak krijg in na afloop van de uitzending te horen: "Ik heb eigenlijk veel meer gezegd dan ik wilde zeggen". Dan was het er uit voor ze het wisten. Kijk, of een wiskundige nou aan zijn vijfde vrouw toe is, dat is niet relevant, maar wel wat hij doet".

Enkele maanden geleden vertoonde de KRO-tv een documentaire van Ad Zonneveld over mensen die door allerlei problemen psychisch volkomen in de knel waren geraakt. De documentaire liet zien langs welke moderne lijnen en opvattingen hun behandeling zich voltrekt en welke resultaten daarbij worden geboekt. Gezien het feit dat deze film door geen enkel commentaar werd begeleid bleven vele kijkers, niet ingesteld op een dergelijke regelrechte confrontatie, met veel vragen zitten. De KRO was daar op voorbereid en stelde "Spreekuur" ter beschikking om vragen los te laten op dr.P.J. Jongerius, de geneesheer-directeur die aan het hoofd staat van "De Viersprong", waar de moderne behandellingsmethoden worden toegepast. Het werd een bewogen uitzending. waarin een telefoniste van de KRO-studio huilend haar post verliet. Fons Disch: "Inderdaad, ik zal het niet gauw vergeten. Kijk, als Frans Andriessen moet antwoorden op de vraag: hoe denk je nu over belastingverlaging, dan is dat zo gebeurd. Maar minder eenvoudig is het antwoord wanneer het mensen betreft die volledig in de puree zitten, die lang willen vertellen en dan smeken om rechtstreeks in verbinding tekomen met dr. Jongerius. Ze bellen 's avonds laat nog en wat moet je dan als ze zeggen "Over een kwartier is het te laat, dan hoeft het niet meer". Fons Disch is nu op vakantie. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat hij in zijn bagage een aantal boeken meezeult ter voorbereiding van nieuwe interviews. Een zorgvuldig vakman, als omroeper begonnen, later reporter, samensteller van kunst- enamusementsprogramma's en zes jaar in de functie van chef-omroepdienst.

LUISTEREN. Ondanks het feit dat programma's als "Spreekuur" een verheugende luisterdichtheid vertonen, klinken er uit de radiowereld weinig opwekkende geluiden als de cijfers op tafel komen. Fons Disch kunnen ze niet van de wijs brengen. "Het zijn kwantitatieve cijfers", zegt hij, die onvoldoende materiaal opleveren. Wat men zich moet afvragen, is hoe wordt er geluisterd en onder welke omstandigheden. Ik zie liever een diep-onderzoek. Want er is ook nog een verschil tussen horen en luisteren. Met dat aspect wordt nooit rekening gehouden. Dat herinner ik mij nog wel uit mijn omroeperstijd. Sos-berichten liet je zo zorgvuldig mogelijk overkomen, maar dan nog belden de mensen op en dan bleek dat ze alles verkeerd hadden verstaan. Cijfers zijn niet alleen zaligmakend. Als er op een interview met iemand die alles van Yoga weet verduizend brieven binnenkomen, dan betekent dat de radio nog een belangrijke taak heeft".

Met dank aan Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden.courant.nu, editie 13 juli 1974.


Eigenaar/Bronhttp://www.berglust.tv/mediaalbum/viewitem/309/
PlaatsHilversum
Latitude (Breedte)52.2291696
Longitude (Lengte)5.166897400000039
Verbonden metAlphonsus Thaddeus Maria Disch

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 148» Volgende»





Contact

  • Contact
  • Uw naam
  • Alle informatie die u wilt toevoegen

Bericht Webmaster

Indien deze website te groot of te klein is in uw brouwser gebruikt u de Ctrl toets in combinatie met de + of - op uw toetsenbord